NEA FLOGITA – OSNOVNI PODACI

Nea Flogita je turističko mesto u centralnom delu poluostrva Halkidiki, na obali zaliva Termaikos, na oko 50 km jugoistočno od Soluna do kog postoji redovna autobuska linija. Lepo uređeno šetalište sa palmama čini večernje šetnje prelepim. Uz šetalište se nalaze parkovi, dečija igrališta, taverne, restorani, picerije, kafići, poslastičarnice. Nea Flogita ima sve što je potrebno za prijatno letovanje, lepu peskovitu plažu, lepo more, kao i mnogo prodavnica, marketa, suvenirnica u centru mesta. Nea Flogita je poznata po veoma velikoj peštačnoj plaži kao i moru koje je svetlo tirkizne boje tipično za poluostrvo Halkidiki. Na plaži se nalaze i tereni za sportove na pesku, a organizuju se i vodeni sportovi. Stanovništvo Nea Flogite se bavi proizvodnjom maslina, povrća i vina, tako da se preporučuje da turisti tokom letovanja probaju ove domaće proizvode. Na pijaci u mestu se može pronaći velika ponuda domaćih i tradicionalnih proizvoda. Iz Nea Flogite se pruža pogled na zaliv Thermaikos i po lepom vremenu se može videti i Olimp. Tokom letovanja u Nea Flogiti se može obići dosta okolnih mesta, jer je Nea Flogita odlično saobraćajno povezana sa ostalim mestima i praktično je kapija poluostrva Halkidiki jer se nalazi na početku raskrsnice za Kasandru, Sitoniju i Atos. Autobuske linije su, pogotovo u letnjim mesecima, vrlo česte ka Solunu i okolnim mestima. Izleti iz letovališta Nea Flogita Iz mesta Nea Flogita se organizuju mnogi interesantni izleti: Zaliv Toroneos gde se krstari I kupa po prelepim plažama, Solun, Waterland-najveći vodeni zabavni park u evropi, Meteori, Sveta Gora, Grčko veče i sl. Postoji mnogo izleta koji se mogu organizovati i mnoga mesta posetiti, jer Nea Flogita svojim položajem čini da su sve interesantne znamenitosi blizu. Nadomak plaže se nalazi najveći broj restorana i taverni, uvek sveži morski specijaliteti se nalaze na obilnom i bogatom meniju u ponudi su svakako i vanredno ukusni domaći specijaliteti po stvarno izrazito povoljnim cenama. Nea Flogita predstavlja idealno odredište za letovanje i stvarno uživanje. Mesto poseduje posebnu draž, jako predusretljive i gostoprimljive meštane, sjajnu plažu i sve što vam je potrebno za kvalitetan i potpun odmor. Restorana i taverni ima veliki broj, usluga je brza i kvalitetna, cene su više nego povoljne. U Nea Flogiti ne postoje klasične turističke atrakcije, ali je ponuda raznih izleta izuzetno bogata, što je izvanredna mogućnost da Grčku istražite i upoznate na pomalo drugačiji način. U večernjim satima epicentar zbivanja ovog mesta za letovanje je centar mesta i šetalište, promenada, tu se takodje nalazi i veliki broj taverni, restorana, kafića i radnjica. Osim u glavnoj ulici postoji i lepo uredjeno šetalište pored same plaže. Restorani, taverne, picerije u Sartiju su po cenama prilično povoljniji od onih na Kasandri.

NEA FLOGITA – KORISNE INFORMACIJE

Za Nea Flogita se može reći da je turističko mesto koje ima dušu. Ovo letovalište još uvek nije postala destinacija koja je turistički industrijalizovano, pa ovde još uvek možete naći pravu grčku tavernu u kojoj se može popiti domaći uzo. U celom mestu oseća se neka prijatna opuštena domaćinska atmosfera, koja mnoge turiste privlači da se ovde vraćaju iz godine u godinu ponovo. Plaža je izvanredno uredjena, Gužvi gotovo da i nema pošto je plaža dovoljno široka. Dubina mora na kupalištu će svakome odgovarati, zato što postoji deo plaže gde je more jako plitko, takodje postoji deo plaže kod kojeg se dubina od početka naglo povećava. U Nea Flogiti su ležaljke na plaži novost koja se tek pojavljuje, a do pre tri-četiri godine ih nije uopšte bilo. Na ovoj plaži još uvek možete naći mesto za sunčanje na delu koji nije povezan sa nekim kafićom. S obzirom na blizinu Svete gore, Meteora i Soluna, izleti do ovih mesta u organizaciji lokalnih agencija su veoma ražličiti. Tu su krstarenja oko Svete gore, obilazak Soluna i šoping, izlet do Meteora, odlazak u solunski waterland i slično. Nea Flogita je udaljena od Novog Sada oko 785 km, a od Beograda oko 695 km. Aranžmani za letovanje u mnogobrojnim letovalištima na poluostrvu Kasandri se mogu realizovati sa autobuskim ili sopstvenim prevozom. Ukoliko putujete sopstvenim prevozom dovoljno je da u navigacioni uređaj unesete koordinate mesta Nea Flogita: 40°15’39.2″N, 23°13’18.5″E ili 40.260900, 23.221800

NEA FLOGITA – INFORMACIJE O MESTU

Nea Flogita je primorsko selo u centralnom delu Halkidikija sa pogledom na zaliv Termaikos. Glavne aktivnosti stanovništva su poljoprivreda i turizam. Uz obalu mora nalazi se mnoštvo taverni, brze hrane, prodavnica, poslastičara, barova na plaži, kafića i noćnih klubova. Veoma je popularno odmaralište na samo 32 km jugozapadno od Poligirosa, glavnog grada Halkidikija. Zbog neposredne blizine Soluna i drugih odmarališta, Nea Flogita je leti veoma posećena. Nalazi se između Nea Moudanije i Nea Plagije i smatra se lepim i veoma popularnim letovalištem. Mnogo je stanovnika Soluna koji su izgradili svoje letnjikovce oko ovog regionaPlaža u Nea Flogiti je dugačka, široka i peščana, obala Nea Flogita odlično je opremljena sa ležaljkama i suncobranima čije korišćenje se naplaćuje uglavnom naručenim pićem u nekom od barova. More je posebno toplo i čisto, ima postepen ulazak u vodu. Vegetacija koja okružuje plažu, nudi posetiocima malo prirodnog hlada. Uz obalu mora nalazi se mnoštvo taverni, prodavnica brze hrane, poslastičara, kafića na plaži i noćnih klubova. Ima dugačko šetalište koje je u večernjim satima prepuno turista koji uživaju u šetnji. Nea Flogita ima veliki broj što manjih, što većih marketa, a cene od jednog do drugog mogu drastično varirati. Nemaju svi marketi u ponudi prodaju voća, ali zato 2-3 puta dnevno kroz Sarti prolazi pik-up sa svežim voćem. Ima svakavih radnjica, nekoliko pekara, izvestan broj mesta u kojima se prodaje gyros, a postoji takodje i mesara. Voda iz gradskog vodovoda nije pogodna za piće, medjutim flaširane vode za piće ima u svim prodavnicama, i može se kupiti, a cena je 1 euro za 9 litara.

NEA FLOGITA – PLAŽE U OKOLINI

Najveća vrednost Nea Flogite je njena velika, duga, široka peščana plaža. Ulaz u more je postepen, a u moru je isti onaj sitan pesak kao na plaži. U takozvanom desnom delu Nea Flogite (kada gledamo prema moru, desni deo) uz plažu je park sa visokim i gustim drvećem, gde su kafići postavili svoje bašte. Jasno je da je prirodna hladovina mnogo efikasnija od bilo koje koju prave suncobrani, tako da je beg od Sunca u podnevnim satima idealan ovde. Druga važna stvar koja Flogitu čini još divnijom, jeste činjenica da svake večeri boravka posetioci mogu gledati spektakularne zalaske Sunca. Osim što su romantični, činjenica da Sunce zalazi „ispred“ vas, znači da svakog dana imate dug sunčani dan, što podrazumeva dugo sedenje na plaži i kupanje u smiraj dana, onda kada je na moru najlepše! Na plaži postoje tuševi, toaleti i kabine za presvlačenje. Uglavnom su deo kafića.

NEA FLOGITA – SAVETI I PREPORUKE

Nea Flogita je mesto idelno za odmor, ovde ćete bez problema zaboraviti na telefon, buku, vrevu, gradsku gužvu i TV. U ovom mestu ćete osetiti prirodni ambijent, koji odiše mirom i prijatnošću. Ukoliko želite da se odmorite daleko od gužve i preglasnih mesta za letovanje – Nea Flogita predstavlja savršeno mesto za to. Nea Flogita solidno je snabdevena sa svim neophodnim tokom letovanja što se tiče roba i usluga i nije preskup. Jedino je ponuda noćnog provoda i života u manjoj meri zastupljena ali ovo mesto apsolutno nije ni namenjeno turistima koji traže tako nešto. Večernju šetnju možete provesti u glavnoj ulici, tu postoji nekolicina kafića i taverni, ali i dobrih restorana gde se služi odlična hrana. U svim lokalima usluga je kako se samo poželeti može, osoblje je ljubazno, a cene su čak povoljnije nego u nekim od kafića u Srbiji.

NEA FLOGITA – TURISTIČKA PONUDA

Nea Flogita je smeštena na stvarno fantastičnom mestu. Mesto ima takav položaj sa koga se pruža jasan panoramski pogled. S obzirom na blizinu Svete gore, Meteora i Soluna, postoje razne opcije u organizaciji svih vrsta izleta. U obližnjem gradu Torini se nalazi prelep zamak, njegov obilazak može biti jedna od mogućnosti za organizovanje zanimljivog izleta. Ako volite kupovati, a niste raspoloženi da idete čak do Soluna. Na izlete možete poći i svojim kolima ili da iznajmite auto u nekoj od rent-a-car agencija, jer tako može dosta toga da se obidje u sopstvenoj režiji, a okolina Nea Flogite ima izuzetno mnogo svega da vam pokaže. Turistička ponuda Nea Flogite osim opisanog ogleda se i u mnogobrojnim lepim plažama u samom mestu, a isto tako postoji i puno veličanstvenih plaža u okolini. Ako u vama postoji jaka želja za boljim upoznavanjem okoline Nea Flogite i kupanjem na još nekim divljim ili uredjenim plažama, pored sopstvenog prevoza ili auta iznajmljenog u rent-a-car agenciji, razmislite i o mogućnosti iznajmljivanja skutera. Ova mogućnost nije skupa, a daje vam rešenje za prevoz i odlazak bilo gde vi poželite. Ako letujete u Nea Flogiti ne propustite priliku da posetite neku od ovih fenomenalnih plaža i prepustite se uživanjima kakve samo Grčka može da ponudi.

telefon.png

×
KONTAKT